סיפורים על טעויות| שהפכו לתגליות | תמי שם-טוב | סרנדיפיטי
~~~~~
קסם הסרנדיפיטי מתרחש שבעתיים אצל ילדים. סקרנותם הטבעית מאפשרת להם לקחת פנייה "לא נכונה" ולהרגיש סבבה, לשאול שאלות "טיפשיות" ולהקשיב ברצינות לתשובות המלומדות. ילדים הם אלופי הגילויים. הם ממעיטים במטרות ומגיבים להזדמנויות.
כשגיליתי את ספר הילדים החדש 'מטעויות לתגליות' – התעניינתי בו כמו ילדה סקרנית. מי כתבה? למה? מה הביא אותה לבחור סיפור כזה או אחר מתוך שלל התגליות האקראיות שסביבנו? השאלות הללו הוליכו אותי (בתודה לחיבורים כאן בקבוצה) ל-תמי שם-טוב, סופרת ילדים. תמי היא כלת פרס ביאליק ופרס לאה גולדברג. כתבה ספרים רבים לילדים ולנוער ואת חלקם בוודאי אתם מכירים.
תמי נענתה לבקשתי לפגישה באהבה ובשמחה. ואני - ידעתי שאגלה פה תגליות מעניינות. אז הנה לפניכם.
תמי הגיעה לכתיבת ספרים לגמרי במקרה. אחרי שנים בעולם העיתונות והחדשות לצד דיילות באל-על, הזדמנה לתקופת חיים בניו-יורק. בתוך עבודה 'סתמית' שמצאה היו לה לא מעט שעות שעמום שמתוכו החלה פשוט לכתוב. להפתעתה מהכתיבה הלא מתוכננת הזו יצא ספר ילדים וכפי שהיא אומרת "היא הפתיעה את עצמה". ברגע זה היא הבינה שהיא לא באמת עיתונאית ומצאה ייעוד חדש. מאז היא כותבת למעלה מ-20 שנה באופן שוטף, מקצועי ומצליח מאד!
הספר 'מטעויות לתגליות' בהוצאת 'למה' מבית כנרת-זמורה-ביתן נחשב 'ספר מידע'. ז'אנר שלא הכרתי, ויש בו אלמנטים מעולם הפרוזה והסיפור אבל מבוסס על מידע/ ידע. תמי מודה שלספרי המידע יש לה פחות רגש אישי כי היא חזק ברומנים היסטוריים, אבל גם אוהבת לגלות ידע חדש מתוך כתיבה זו.
לספר שקלו לקרוא 'טעויות טובות' ומלכתחילה רצו שהוא יעודד ילדים לא להסתיר טעויות. הספר לדבריה הוא בעצם "ביוגרפיה של טעויות". תמי גם שיתפה אותי שהיתה התלבטות לגבי סיפורו של קולומבוס וגילוי אמריקה, סוגייה שקצת שנויה במחלוקת.
מאייר הספר המדהים הוא מיכאל פאוסט, ציר, אנימטור ומעצב אומנותי. גם זה סיפור של סרנדיפיטי. תמי הוזמנה להקרנת סרטו של הבמאי גידי דר 'אגדת חורבן' והתלהבה מאד מהאנימציה. היא פנתה דרך ידידה הבמאי למיכאל פאוסט שמעולם לא אייר ספרים וידעה שהוא זה שצריך לאייר את ספר התגליות החדש שלה. מיכאל הסכים ונפתחה לו דלת חדשה לעולם הספרות.
**
בין הממליצים לספר בגב העטיפה תמצאו את טל בן-שחר ומיכה גודמן. שני כותבים והוגים מוערכים שדרכם האישית מלאה פיתולי חיים וסרנדיפיטי. המלצה שלהם היא המלצה לחיים. "זהו ספר חשוב לילדים ולהוריהם, שאם רק ישכילו להבין את ערכן האמיתי של טעויות, ילמדו להשתחרר מהפחד להיכשל ויוכלו להצליח יותר ולהיות מאושרים יותר", כתב טל. "הספר הוא לא רק ספר קריא וסוחף, זהו גם ספר משחרר. הוא משחרר את הקוראות והקוראים שלו מהפחד לטעות. זה ספר חשוב, מתגמל ומומלץ", הוסיף מיכה.
אפשר להחליף את המילה טעות במילה סרנדיפיטי ולהסביר לילדים שבמקומות של אי ודאות יש פוטנציאל להזדמנות, או במילותיה של לאה נאור – "אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים" (התרגום הנהדר שלה לד"ר סוס).
***
אחרי הפגישה עם תמי בבית הקפה בשכונה, קפצנו אל ביתה וגיליתי את אוצרות כתביה. ומי יודע מה הלאה. כנראה שקסם הסרנדיפיטי ימשיך לעבוד ובהמשך נדע ונבין יותר.
תמי שם-טוב, תודה על התגליות.
Comments